Делчо Делчев

Делчо Делчев от Трансформатори за града като общ дом – Форум Дом

delchoДелчо Делчев е архитект, член на сдружение Трансформатори. Първоначално работи с екипа на „+ архитектура“, които успоредно с архитектурното проектиране реализират социално-провокативни акции ( „Оцелей в града“, „BG-notfound“ ). Заедно с колеги създават Сдружение „Трансформатори“ и чрез проекти като „6 за София“ се стремят да „запалят“ всички с идеите на трансформирането. Междувременно започва и докторантски курс в БАН с тема „Модели за развитие на панелните комплекси“.

Какво харесваш в твоя град?

Кой е моят град? Хасково, София, Търново? Глобализирани и космополитни, трудно можем да се асоциираме само с един град, само с една махала. В моите градове най-харесвам места и картини, които преоткривам и виждам с изцяло различен поглед. Обожавам градската джунгла – самоорганизираща се и самовъзпроизвеждаща се система.

Каква е най-важната промяна в областта на околната среда последните 5 години?
Продавачките ме питат преди да ми връчат найлонова торбичка.

Имаш ли решение на някой наболял според теб проблем свързан с градската среда?
Пенкилер: кметове, общински съветници и главни архитекти да се предвижват из града само пеш и с градски транспорт – това ще реши тутакси повечето проблеми на градската среда! Също така бих помислил за некролозите – те имат нужда от специални табла за споделена скръб.

Трудно ли е да правиш акции като вашите в България?
Въобще не е трудно, контактът с най-различни и инакомислещи хора ме зарежда, а архитектурата се случва извън чертожната виртуалност на офисите – градът е на всички.

Имаш ли любимо място в България?
На село.

За какво ще ни разкажеш на форум Дом?
За дома навън. Градът е една обща къща, в която всички ние трябва да се чувстваме уютно и приятно. Възможно ли е?

Форум Дом е на 26 февруари 2011 в Модерен театър.

Регистрация

04 comments on “Делчо Делчев от Трансформатори за града като общ дом – Форум Дом

 • Станимира , Direct link to comment

  много добра е идеята за табла на споделената скръб. очевидно със забрани няма да стане, а и така няма да се загрозяват спирки и стълбове. някои дървета също ще отърват кожата.

 • Lili , Direct link to comment

  Chestno kazano s tablata ne znam dali ste se poluchi – nadali ste ima dostatachno prostranstvo i horata ste pochnat da lepqt kadeto mogat ili da se „nadlepvat“. Tova e pri uslovie che daje ima dobra volq ot strana na vsichki da lepqt samo po tablata. Balgarina e sviknal s tozi obichai i mnogo trudno ste se otuchi pone oshte nqkolko desetiletiq. Trqbvat qki globi – i to da ima koi naistina da globqva!

 • делчо , Direct link to comment

  Преди да се налагат глоби, ттрябва да се предложи алтернатива. Некролозите са балкански културен феномен и няма нищо лошо в това да се „канализира“ и „опитоми“. За хвърляне на боклуци извън кошчетата има глоби, но има и кошчета. По същата логика трябва да има и табла за лепене на обяви и/или некролози.

 • Росица , Direct link to comment

  Не е нужно да се облепя цялото селище с некролози, достатъчна е възможността да се поставят на входната врата на блока. По-културно и достойно ми изглежда.
  Колкото до паната с обявите – в закрити публични помещения – общини, учебни заведения, квартални магазинчета, плувни басейни… може и във фоайето на входа.
  Не са нужни особени инсталации за целта.

Comments are closed.