Десетте най-важни причини децата ни да ядат био храна

Публикувано с позволението на Мариа Родейл, Maria’s farm country kitchen.

Здравейте читатели! Бях помолена да изнеса беседа пред родители в училището на детето ми и си помислих, че мога да я споделя и с вас. Разделих я на 5 страшни  и 5 забавни причини, защото истината е хем забавна, хем страшна. И защото ако не искаме да се изправим пред страховете си, е почти невъзможно да се забавляваме!

СТРАШНИ ПРИЧИНИ!

1. По-малко токсини ще отидат в телата им.

Скорошно изследване на университета Станфорд, което се появи във водещите медии със заглавия като ”Био храните не са по-хранителни от конвенционалните храни” е открило някои други интересни неща: био храните, както очаквате, имат много по-малко пестициди и други остатъчни вещества. Добро утро! Това е смисълът на био храната. Хилядите химикали, с които фермерите обработват храната и тези, които биотехнологичните компании слагат в семената, от които се отглеждат посевите са вредни за децата. Първите изследвания за ГМО, които идват от Европа (ЗАЩОТО НА АМЕРИКАНСКИТЕ УЧЕНИ НЕ ИМ СЕ РАЗРЕШАВА ДА ГИ ИЗСЛЕДВАТ) показват, че ГМО причиняват огромни здравословни проблеми в животните, от храносмилателни до репродуктивни, неуспешни бременности, тумори и рак. Ако децата ви не ядат био храна, те в момента ядат ГМО. Неизследвани върху хора. Да, те са опитните животни. И между другото, това е значението на “по-слаба държавна регулация.”

2. По-малко антибиотици ще се поемат, така че тяхната сила и мощ няма да е отслабена, когато нашите деца наистина, наистина се нуждаят от тях.

Антибиотиците се използват в индустриалните животновъдни ферми, защото, не е за вярване, е по-евтино животните да се хранят с тях отколкото с храна, и те ги правят дебели много бързо! Фермерите могат да купуват 50-паундови торби с антибиотици без рецепта! И това, което после се случва е, че и животните и хората, които ядат тези животни стават резистентни към същите антибиотици, които могат да спасят живота им. Микробите стават резистентни, което води до много трудни за излекуване, резистентни към антибиотици инфекции като MRSA (златист стафилокок).

3. По-малко токсини ще отидат в околната среда, която заобикаля децата ви.

Има само една напълно сигурна, без съмнение научно и медицински доказана връзка и известна причина за детската левкемия: химикалите за градинска трева. Сериозно?! Колко струва да си слагаш химикали на ливадата? Колко струва био храната? Колко струва да лекуваш дете и евентуално да спасиш живота му, ако е диагностицирано с левкемия. Това са икономическите връзки, които трябва да правим. Забравете за цената на галон мляко или дузина яйца (които изкуствено се субсидират от държавата и индустрията, за да изглеждат много по-евтини от био храната). Важна е цената на здравето на вашето дете.

4. По-вероятно е децата ви да израстнат здрави и  успешно да създадат поколение като по този начин се сдобиете с внучета!

Много от химикалите, които се използват в селското стопанство днес нарушават ендокринната или хормоналната дейност. И двата вида химикали влияят сериозно на репродуктивната система и на половото развитие на децата. С най-прости думи, тези химикали имат потенциал да превърнат вашите момчета в момичета и да причинят безплодие на момичетата. Ендокринните нарушители водят до затлъстяване и диабет.

5. Химичните храни водят до намаляване на коефициента на интелигентност при децата.

Въпреки че може да не е толкова категорично както изследванията за детската левкемия и препаратите за трева, съм виждала немалко изследвания, които показват връзка между пестициди и инсектициди и намалено IQ. Помнете, че много от тези химикали са невротоксини за живите същества, а нашите деца са малки живи същества. Нека ги запазим здрави и умни!

Преди да се прехвърля на забавната част, искам само да кажа, че всички сме виждали докладите, че Америка е затлъстяла, че страда от диабетна епидемия, че нейните граждани живеят по-малко и се справят по-лошо в училище в сравнение с други страни, някои от многото критики към нашата култура. В допълнение днес 1 от 88 деца се ражда с аутизъм. И ТОВА Е 1 ОТ 54 МОМЧЕТА!!!! Помислете за 25 години напред. Как ще се справим?

Бих искала да предложа вместо да гледаме само поведението и храната от заведенията за бързо хранене, която поглъщаме, да започнем да се интересуваме как е отгледана тази  храна и какво има в нея от самото начало.

Като говорим за junk food нека минем към забавните причини…

ЗАБАВНИ ПРИЧИНИ!

1. Био земеделието запазва детския идеал за щастливи домашни животни.

Когато превех интервюта с индустриални фермери за книгата си, те наричаха тази фантазия за щастливи животни ”Фермата на Стария Мак Доналд.” Те се присмиваха на фантазията… презираха я. Но нека ви кажа, всеки фермер минал от индустриално към био земеделие ми казваше ”И моите животни са по-щастливи и по-здрави!

2. Биоземеделието прави градинарството безопасно и учи децата да обичат зеленчуците.

За детето е едно да изяде нещо странно от чиния… съвсем друго за него е да посади семе, да го гледа как расте и после да си откъсне от растението и да го изяде сурово, на място, в градината! Ако не сте опитвали току-що откъснати грахчета и зелени фасулчета, все едно не сте живели! Изведнъж, децата обичат зеленчуци.

3. Купуването на био храна учи децата как да четат етикети и на икономическата власт на пазаруването.

Аз играя на една игра с моята  първокласничка. Тя има право да иска от мен да и купя нещо само ако на него има логото, което показва, че е био продукт(USDA за Щатите). Невероятно е как тази единствена “игра” превърна нашите екпедиции за купуване на храна от серия истерични изблици в голямо забавление.

4. Да ядат био храна кара децата да се чувстват добре относно своите избори.

С малко обучение, те разбират, че техният избор има огромно влияние върху света около тях-върху фермера, който отглежда храната, върху природата, върху океаните! Те разбират, че помагат на другите през цялото време с всичко, което ядат. И това ги учи на отговорност, което, вярвам, е едно от най-трудните, но и от най-важните неща за учене.

5. Био храната е по-вкусна!

Това идва директно от устата на 15 годишната ми дъщеря, която се разбунтува и се върна. Тя опита тъмната страна на храната и ядеше разнородно меню  на много различни места. Бяхме в луксозен хотел във Вашингтон и ядяхме плодове от богато плодово плато, когато тя се обърна към мен и каза:”Мамо, ти ми го развали.” Виждате, истината е, че веднъж като започнеш да ядеш био храна, оценяваш конвенционалната храна по съвсем друг начин. Вече си способен да усетиш химикалите, изкуствения, боклучив вкус на повечето храни. Естествено  си привлечен от чистата и натурална храна. Понякога дори си мисля, че мога да усетя щастието на храната.

Това е моят списък. И ако не ви е убедил, че вашите деца-и това означава ВСИЧКИ деца- заслужават и се нуждаят от био храна, тогава не знам какво повече да кажа или да направя.

Останалото зависи от вас.

––

Мария Родейл е председател и генерален директор на най-голямото независимо издателство, което е останало в Америка (Rodale), писател, готвач, био ентусиаст, любител на любовни романи и голям фен на музиката и обича да прави и йога.

One comment on “Десетте най-важни причини децата ни да ядат био храна

Comments are closed.