Еднодневен курс по LEED – 28 април, Гьоте институт в София

adobe
Корпоративната централа на Adobe Systems в Сан Хосе, Калифорния  е една от сградите получили най-високия „платинен“ рейтинг по системата LEED.


LEED e една от най-широко възприетите системи за сертифициране на зелени сгради в света. Съкращението означава „Лидерство в Енергийния и Екологичен Дизайн“ и се заиграва с английската дума за „водя“. Това не е случайно – стандартът LEED, който е наложен първо в САЩ, а после и по света през първите години на новия век, днес обхваща 30 държави, повече от 7 хиляди архитектурни проекта и над 99 кв. км застроена площ. Организацията, която поддържа стандарта – Американският съвет за устойчиво строителство (USGBC) е създала глобална мрежа от над 20 хиляди партньорски организации, както и схема за професионална акредитация на работещите в бранша. LEED сградите се сертифицират по точкова система, като най-устойчивите получават „платинен“ рейтинг, последван от „златен“ и „сребърен“. До момента в България по LEED са сертифицирани офис и логистичния хъб Sofia Airport Center на Tishman International* и посолството на САЩ. Очакваме с нетърпение първите жилищни сгради и училища сертифицирани по LEED и тук.

Според Американския съвет за устойчиво строителство  сградите сертифицирани по LEED карат хората в тях да се чувстват по-добре. Дали е така може да се убедите от публикуваното от тях изследване в сътрудничество с Мичиганския университет.

Ако искате да научите повече, на 28 април ще имате тази възможност и в София:

Еднодневен семинар – LEED 201 Основни концепции и стратегии

Българският съвет за устойчиво развитие в партньорство с Камара на Архитектите в България представя второто по ред обучение по LEED от серия лицензирани семинари по американската система за сертифициране на сгради. Обучението ще се проведе на 28 април в Гьоте-институт София и се предлага официално за първи път в България. Курсът служи като подготовка за LEED Green Associate професионална степен и се провежда на английски език. Семинарът е насочен към инвеститори и професионалисти в сферата на проектирането, строителството и недвижимите имоти.

За допълнителна информация и записване пишете на education@bgbc.bg

* редакция: читатели на блога ни уведомиха, че Sofia Airport Center все още не е получил своя сертификат.

04 comments on “Еднодневен курс по LEED – 28 април, Гьоте институт в София

 • Simeon , Direct link to comment

  Темата е актуална и интересна,но защо трябва да се провежда на английски език това ограничава кръга на специалистите които ще я посетят и е неуважение към българите.

 • Мария , Direct link to comment

  LEED е международен стандарт за устойчиво строителство и всичко: документи, програми, учебници, изпити, е на английски, т.е. езикът в този случай си е необходимост, а не е замислено да бъде пречка. В момента се подготвят и първите обучения по Немската система за зелени сгради, адаптирана за България, и те вече ще бъдат на български. На сайта на Български съвет за устойчиво развитие можете да намерите повече информация: http://www.bgbc.bg

 • Алекс Илиев , Direct link to comment

  За съжаление информацията,че Sofia Airport Center все още не е получил своя сертификат е вярна и актуална до момента.
  Имах възможноста да участвам в изграждането на ОВК инсталациите/юли 2009-юни 2011:,както и да се запозная лично с г-н Марзот.Всички тестове на инсталациите имат много добра отценка.За съжаление обекта е „замразен“ за неопределено време.
  Всяка една от фирмите участвали в изграждането на част от комплекса имат да получават определени суми/ не малки/ за свършената от тях работа.
  Един „чудесен“ проект се превърна във фиаско и този път не по вина на България.
  Неуредиците м/у „Тишман Груп“ като инвеститор и „Ковер АД“ като главен изпълнител,доведоха до това

Comments are closed.