Ford започва производство на соларен автомобил

Ford C-Max Energi със соларни панели

Автомобилният гигант Ford ще представи първата си кола със соларно захранване по време на започващото тази седмица изложение CES (Consumer Electronics Show). Колата е версия на електрическата C-Max Energi и, също като нея, ще може да изминава близо 34 км с едно зареждане. Ако толкова се налага, движението й може да бъде продължено на бензин, докато се намери сгода за зареждане на батерията.

Соларните панели на покрива на слънцелюбивия автомобил са произведени от SunPower Corp, лидери в енергичния слънчев бранш. Съвместно с Технологичния университет в Джорджия Ford разработват специален порт за оптимално бързо зареждане на панелите. Иновативната конструкция, състояща се от гигантска лупа, проследява слънцето по пътя му на небосклона. Портът увеличава събраната от слънцето енергия 8 пъти, като така позволява зареждане от 8 киловата за деня.

Проучванията на компанията сочат, че 75% от пътуванията на средностатистическия щофьор биха могли да бъдат захранвани от слънцето. И изчислява, че новият автомобил ще намали емисиите му от парникови газове с 4 метрични тона годишно.

C-Max Energi засега е все още в концептуална фаза, надяваме се скоро ще бъде готова за масово производство. Надяваме се и ще бъде масово купувана. Включително и тук, в нашата част от големия свят.

One comment on “Ford започва производство на соларен автомобил

  • Elena Arapkulieva , Direct link to comment

    Освен надеждата, че ще бъде масово купувана,да се надяваме, че ще бъдат и масово произвеждани такива коли! Крайно време е земляните да се загрижат най-после за уникалната ни планета…

Comments are closed.