Форум Родителство: опитът на Гергана Георгиева с Валдорфската педагогика

gergana_georgieva.newГергана е с образование и опит в сферата на рекламата. Въпреки това, дори преди да има дете си е задавала въпроси, които движат задкулисно живота. След появата на дъщеря и, Гергана вече има основателна причина да се отдаде на търсенето за алтернативи на общоприетите начини за гледане, хранене и възпитание на децата. Сега тя е посветена на етапа на образование. Гергана споделя, че в търсенето си до момента, по-цялостен подход от този на валдорфската педагогика към възпитанието на децата, не е намерила.

. . .

Горичка: Кое е най-трудното днес за един родител?

Да вниква в истинските потребности на детето си и да ги удовлетворява правилно, без да го вкарва в щампи, било то и „здравословни“. Да зачита неговата индивидуалност. Да не проектира върху детето собствените си тревоги и амбиции. Да бъде истински.

Горичка: Препоръчайте ни една книга или блог за родителство или образование?

„How to Raise a Healthy Child in Spite of Your Doctor“, Лиз Бурбо,“Твоето тяло казва: Обичай се“, Додсън,  и блог: Mercola

Горичка: Ако бяхте министър на образованието какво щеше да е първото нещо, което ще направите?

Фокусът ми би бил върху спазването на особеностите и етапите в естественото развитие на детето и създаването на условия и начини ученето да бъде радостно преживяване, с цел – изграждане на свободна и творческа личност със здрава ценностна система, осигуряване на хармонично и здравословно развитие на детето, развиване на неговите силни индивидуални способности, социални умения и възможности за работа в екип, възпитание на внимание и грижа към природата. Създаване на подходяща обстановка, която да поддържа и стимулира любопитството на децата към света. Привеждане на законовата уредба във вид, който да улеснява алтернативните подходи в сферата на образованието.gergana-georgieva-cartoon

Горичка: За какво ще ни разкажете на Форум Родителство?

Житейският ми опит с валдорфското образование в България. Как се е отразило на детето ми, спомените, които ще носи цял живот – излетите в планината, месенето на хлебчета, общността от родители, споделящи близки житейски гледни точки и възпитателна философия. Как изкуството е интегрална част от образованието, и не случаен е изразът „Изкуството да възпитаваш“, определящ валдорфската педагогика.

*анимационната версия на Гергана  е създадена със SP Studio

. . .

Видео от презентацията на Гергана:

Гергана Георгиева за валдорфската педагогика – Форум Родителство 2011 from горичка on Vimeo.