Как се прави дървообразна къща – интервю с арх. Борис Игнатов

Покрай Форум Дом потърсихме добри примери за екологично строителство в България, които да представим. С изненада открихме Дървообразната къща в покрайнините на Варна, дело на Ignatov Architects. Потърсихме автора на проекта, архитект Борис Игнатов и му зададохме няколко въпроса.

Varna

Горичка: Как стигнахте до идеята да направите къща, подобна на дърво?
Борис Игнатов: Възложителят искаше къщата да има зимна градина за отглеждане на цветя и билки и да има положително въздействие на терена за възстановяване на локалната екология. На иначе прекрасното място е имало бивша кариера за пясък, която впоследствие е ерозирала и се е превърнала в сметище за съседното село. Ние решихме да изчистим и запълним тази яма от необмислена човешка дейност и да поставим къщата именно там. В процеса на проектиране и обмисляне възникна идеята да поставим зимната градина върху къщата, за да получава максимална слънчева светлина, а необходимата за нея топлинна енергия да извличаме по чист и тих начин чрез геотермална система. Така възникна асоциацията с дърво, което има зелена корона (зимната градина), ствол и клони (конструкцията), корени (геотермалните сондажи) и е засадено в предварително издълбана яма.
Така къщата, освен че е полезна за обитателите си, укрепва стръмния скат и създава условия за зарастване на наранения терен.

Лесно ли беше приета идеята от клиентите?
Идеята се роди от съвместните размисли и обсъждания с клиента кое е най-полезно и подходящо за мястото. Така тя не беше изненада за тях, а логичен резултат на разговорите ни и беше приета с много разбиране и ентусиазъм.

Varna4

Какво отличава тази къща от съседните в квартала, в който е построена?
Проектът беше изключителна възможност да направим нещо доста различно от тривиалната къща. Основното отличие е може би природоуважителната среда, която създава за обитателите си. Къщата насърчава непрекъсната връзка и взаимодействие с природата чрез панорамните си гледки, топлината, светлината, градинските си аромати, вместо да бъде една изолационна кутия.

Varna5

Трудно ли беше да се построи такава къща в България?
В началото имаше скептични гласове, че е направо невъзможно. Когато обаче заработихме в тясно сътрудничество със строителя и всички подизпълнители се оказа, че не само не е невъзможно и трудно, а дори е много приятно да се направи нещо изключително. Естествено изискваше много внимание, търпение и усилие от всички.

Varna3

Какви са екологичните предимства на тази къща?
Изключителен комфорт при много нисък разход на енергия.

По-скъпо ли е да се построи еко къща и как се изплаща това във времето?
Като правило екологичните високоефикасни решения са по-скъпи като инвестиция с 30-40% от конвенционалните, но за сметка на това започват да пестят разходи от енергия веднага с пускането си в действие. Прогнозното изплащане на такива инвестиции е средно 10-12 години, след което започват да трупат дивиденти. В нашия случай очакваме инвестицията да се възвърне по-рано понеже остъклената зимна градина би консумирала сериозни количества електроенергия при конвенционална система и разликите се трупат по-бързо.

Varna2

Предстоят ли ви други подобни проекти?
В момента обсъждаме още две еднофамилни къщи с други клиенти, които са убедени в смисъла на енергийната ефективност. Надяваме се и с тях да достигнем до интересни и оригинални решения.

Varna6

Галерия със снимки на къщата

Представяне на къщата в Inhabitat

Форум Дом

04 comments on “Как се прави дървообразна къща – интервю с арх. Борис Игнатов

 • mumintrol , Direct link to comment

  Точно на изолационна кутия прилича!

 • mumintrol , Direct link to comment

  За разлика от кутията дървото няма нито прави ъгли, нито прави греди.
  И тук, за пореден път виждаме че проектантът е следвал дословно указанията на инвеститора – „искам басейн, зимна градина, яко камък (като на онова кафене отсреща, скивай ве, мой), и да йе многу йеко…“ Ефектът – еко-затвор на кубчета, с еко-решетки на ивички, битон, трегери, камък, прави ъгли, ръбове. А къде е дървото?

 • десо , Direct link to comment

  Идеята е този дом да въздейства на околната среда като дърво,а не да прилича на такова или цялата да е облицована с дървени плоскости за изолация.
  Спира ерозията,укрепва мястото.Зимната градина е най- отгоре,като корона.Сондажите пък са корените.Те от тук се прави асоциацията с дърво.Явно собствениците са любители на правите геометрични форми,камъка,метала и екологията.Даже и осветителните тела са енергоспестяващи/колко са екологични и полезни за човека е спорен въпрос/.

 • Силвестър , Direct link to comment

  Без туй кацналото отгоре паяк ли е .. извънземно ли е …щеше много да прилича на моя добър приятел Франк Лойд Райт .. и ако тази крушка на някой някога му хрумне да я отоплява ще се притесня много за глобалното затопляне .. иначе в общи линии добре си се справил колега игнатов

Comments are closed.