Чуйте това: кит белуга се опитва да ни каже нещо

Може би едно от най-невероятните неща, които сте слушали. Запис на кита Нок, който имитира човешка реч. Чуйте това:

Въпросният запис е направен в едно специално поделение на американската армия, наречено Програма за морски бозайници на морските сили на САЩ. Там от години се занимават с въпроса как могат да бъдат използвани морски бозайници във военни действия. Основните им войници са делфини и моржове, тренират ги да изпълняват задачи от рода на защита на пристанища и кораби, откриване на морски мини, шпиониране. Не знаем дали пеенето е част от обучението, но явно успехите им в тази област са значителни.

При анализа на речта на кита Нок, учените били супер учудени. Тези звуци са абсолютно нетипични за китовете. Преди да проговори, Нок е прекарал седем години в програмата и непрекъснато е слушал човешка реч. Когато за първи път „проговорил“, водолазът, който бил близо до него излязъл от водата и попитал „Кой ми каза да излизам?“. После в записите на звуците открили, че често се чува думата „out“.

Може би Нок се опитва да ни каже нещо, а може би вербалното общуване между видовете скоро ще е възможно, благодарение на усилията на китовете?

Повече на io9.com

Пълният научен доклад за случая в списание Current Biology