Лекторите на форум Храна: Яна Петкова за храната като дълг и култура

yana_petkova_2

Яна Петкова е абсолвент на Австрийската Винена Академия – клон на British Wine and Spirit Education Trust. Горд собственик е на единствената българска онлайн енциклопедия за вино – Vinoto.com. Един от основателите на клуба на пишещите за вино – Винен Наблюдател. Яна изнася лекции в курсове по дегустация и култура на виното. Автор на свободна практика – Divino.bg, Бакхус, Wine & Dine, Инсайт, Его. Като винен консултант и търговец Яна е изготвяла винени карти и консултации на частни изби, занимавала се е и с внос на висококачествени и редки вина от Австрия, Австралия, Франция и Нова Зеландия.


Други важни (според Яна) факти: зодия козирог, има трима по-големи братя, и е страстен фехтовач.

Какво е хубавата храна?
Благословия от природата.
Акт на свещенодействие.
Култура.
Дълг.

Кои са най-разпространените заблуди в България, свързани с храненето?

Че храната трябва да е много и евтина.

Какво е здравословно хранене за вас?
Балансираното.

Трудно ли е да бъдеш винен академик?
Май да. Трудно се става, а когато станеш е малко самотно у нас, защото почти няма хора, с които да дискутираш професионално.

Коя книга/блог за хранене бихте препоръчали?
Много са. Що касае книгите, всяка страна има нещо като Библия на националната си кухня, в която могат да се намерят интересни рецепти. Онлайн ресурсите пък са хиляди и като почти всичко в интернет – лесни и удобни за ежедневна употреба. Някои, които преглеждам често – menumag.bg, epicurious.com, thatsmyhome.com, foodandwine.com.

Регистрирай се за форум Храна