Олга Дукат, първата дула в България, на Форум Родителство

olga_dukat.newОлга Дукат е:

  • на 30 години
  • първата сертифицирана дула в България, инструктор за подготовка за раждането към международната организация  Childbirth International
  • доброволен консултант по кърмене към Национална асоциация Подкрепа за кърмене
  • съдружник в Център Естествени идеи
  • създател на сайта www.doula.bg
  • майка на Андрей, 6г. и на Александър, 3г.
  • в очакване на третото си дете

. . .

Горичка: Кое е най-трудното днес за един родител?

Според мен да намери баланса. Във всичко. В това да бъдеш всеотдаен родител, но в същото време да се реализираш професионално и като личност. Да бъдеш нежен и търпелив с децата си, но в същото време да успееш да поставиш ясни граници. Да отговориш на нуждите на децата, без да пренебрегваш своите собствени… Животът на повечето от нас е много забързан, опитваме се да успеем навсякъде и често се хвърляме от една крайност в друга.

Горичка: Препоръчайте ни една книга или блог за родителство или образование?

Понеже темата ми е такава, си позволявам да се върна по-назад във времето и да ви препоръчам книгата на френския акушер-гинеколог Мишел Оден „Първично здраве“ (Primal health), в която говори за това, че периодът от зачеването до навършването на една година е критичен за целия по-нататъшен живот и здравето на човека. Също и всичките други книги на този автор – Birth Reborn, The Scientification of Love и други.

О. Дукат cartoonГоричка: Ако бяхте министър на образованието какво щеше да е първото нещо, което ще направите?

Не съм мислила за конкретни стъпки, но определено бих работила в посока към това да се насърчава индивидуалният подход при образованието, самостоятелността на децата, свободата им да се изразяват и да избират. Също така бих насърчавала алтернативните форми за отглеждане и образование на децата, които съществуват в другите държави по света, такива като родителски кооперативи, домашно образование и други. Разбирам, че тези опции не са за всички, но хората са различни и трябва да имат избор.

Горичка: За какво ще ни разкажете на Форум Родителство?

Ще ви представя новата на България професия дула. Ще обясня какъв е смисълът от присъствието на дула по време на раждането и по какъв начин дулите помагат на майките. Ще поговорим за това как дулите комуникират с лекарите и какво вече е възможно в българските болници. Освен информацията за професията дула по света, ще споделя и своя скромен опит за работа на местна почва 🙂

*анимационната версия на Олга е създадена със SP Studio

. . .

Видео от презентацията на Олга:

Олга Дукат за раждането с дула в България – Форум Родителство 2011 from горичка on Vimeo.