Островна държава си търси нов дом

Това не е следващото реалити шоу, а съвсем истинският проблем на много от островните държави в Тихия и Индийския океан.

Покачването на нивото на океаните принуждава правителства да търсят нови географски ширини за жителите си. Република Кирибати е първата държава климатичен бежанец.

Република Кирибати е островна държава в Тихия океан. Това е единствената държава в света, която е разположена едновременно в северното, южното, източното и западното полукълбо. Кирибати са и първите, които посрещат новата година и новият ден като най-източната държава в света.

Съвсем скоро стоте хиляди жителите на Кирибати ще трябва да се преместят, защото красивите острови на които живеят не са безопасни за тях и децата им. Правителството е стигнало до решението да закупи земя другаде след внимателно обмисляне на вариантите за укрепване и строеж на плаващи сгради – варианти, които според тях са скъпи временни решения, които само ще отложат неизбежното.

Аноте Тонг, президент на републиката, както много други свои колеги държавни глави на островни държави, се е превърнал в лице на борбата срещу климатичните промени. Най-важните му приоритети включват всички световни събития на които може да алармира за реалната опасност от изчезване на неговата държава и унищожаващите катаклизми, за които учените ги предупреждават. От миналата година в Карибати е активна и програма „Образование за миграция“, целяща да повиши квалификацията на гражданите, за да ги направи по-привлекателни имигранти.

Друг такъв активист, бившият президент на Малдивите, Мохамед Нашийд, разказва в документалния филм „The island president“ (2012):

„Като президент ми се струва, че най-важното право е правото ни да оцелеем. Хубаво е, че вече имаме демократична държава, но демокрацията ни не струва, ако нямаме държава.“

Малдивите направиха първата подводна среща на Кабинета, за да провокират останалия свят да се замисли.

 

Защо това ни вълнува?

Едни от най-красивите места на света си отиват. Макар техният принос към ситуацията да е нищожен сравнен с останалия свят, те са тези които ще поемат първите удари от промените в климата. Те са канарчетата в мината, които ни показват колко близко е опасността.

Какъв е техният апел?

Гледайте „The Island president“, вижте местата и хората, които се борят за оцеляване.

Чуйте какво Аноте Тонг има да каже, в думите му има мъдрост.

Замислете се за останалите места по света, които децата ни може да няма възможност да видят 5 други красиви островни държави, които са застрашени.

One comment on “Островна държава си търси нов дом

Comments are closed.