Ековер правят бутилки от боклуци събрани в океана

Компанията предвижда да извлича между 2 и 8 тона пластмаса с всяко излизане на кораба.
Компанията предвижда да извлича между 2 и 8 тона пластмаса с всяко излизане на кораба.

Белгийската марка Ecover се е заела с достойната за уважение задача да събира пластмасови отпадъци от морета и океани и да ги превръща в опаковки за почистващите препарати, които произвежда. А предвид количеството пластмаса, която си плава в световните водни басейни, това може да бъде един почти неизчерпаем ресурс.

Във фантастичния роман Снежен крах, написан от живата легенда Нийл Сивънсън в началото на деветдесетте, между всички други мрачни предсказания откриваме и един загадъчен плаващ остров, върху който се е развило цяло общество от маргинали – те живеят в призрачен град, в който няма закони и се занимават с пъклените си дейности. Малката особеност е, че всичко това се случва върху гигантско струпване на отпадъци.

Идеята да изпратим всички мутри и престъпници където им е мястото – на бунището – звучи примамливо (можем да добавим и един обособен квартал за една обособена група политици). И все пак антиутопиите се опитват да ни провокират с цел да помислим как да се предпазим от описаните явления. В този смисъл инициативата на Ecover е една добра първа стъпка. Планът е от началото на 2014 компанията да започне да “добива” пластмасови отпадъци от океана, съвместно с организацията Waste Free Oceans. Според техните прогнози с всяко излизане плавателният съд ще изважда между 2 и 8 тона пластмаса.

повече на Packaging Europe