Поводи за предпазлив оптимизъм

Предпазлив оптимист съм. Ако не беше президентът Обама, който постоянно подчертава ангажимента си с този проблем (климата), щях да съм загубил всякаква надежда„, е казал днес в едно интервю Раджендра Пачаури, шефът на международният панел за промените в климата (IPCC).

В последните седмици няколко важни събития ни карат и ние да се чустваме по-така. Ето:

  • В щатите бе одобрен първият закон за промените в климата, едно добро начало.
  • Всички лидери от Г8, без изключение, са съгласни, че климатът е сериозен проблем причинен от човешката дейност. Вчера се събраха и решиха, че не трябва да се допуска до 2050 година затопляне по-голямо от 2 градуса спрямо нивото от 1900.
  • Гордън Браун призова богатите страни да отделят 100 милиарда долара за да помогнат на развиващите се страни да се справят с промените на климата.
  • Ангела Меркел е  заявила, че намаленията в емисиите на различните държавите трябва да се договарят на база емисии на глава от населението,  метод който би могъл да улесни преговорите в Копенхаген. В Индия емисиите на глава са около 1 тон годишно, в България са почти 6 тона, а в САЩ са 23 тона.

(От България за сега няма ни добри, ни лоши новини.)

02 comments on “Поводи за предпазлив оптимизъм

  • vesu , Direct link to comment

    „(От България за сега няма ни добри, ни лоши новини.)“.. а това вече е напредък. 🙂

  • инж.Емил Бърдарски , Direct link to comment

    Климатичните промени са опасно нещо за планетата.За нещастие това е резултат на човешката дейност,на техническия и технологичен бум, който не беше съобразяван с последствията върху планетата.Добре е ,че има ООН, Г-8, ЕС.,в които общности на този факт се гледа тревожно и се организират мероприятия за спиране на процеса.Плахия оптимизъм,се дължи на конфликта между разума на човечеството за запазване на планетата и стремежа на човечеството за създаване на удобства,богатства,които са сметка на храната,въздуха и температурата на планетата.Би могло и да няма такъв конфликт,ако разума надделее в технологийте,в търсенето на нови енергий,в осъзнаването,че човекът може да придобие всичко,да живее по-дълго,ако мисли по-добре,ако приоритетите са запазването на живота и продължението на еволюцията на планетата.

Comments are closed.