Технология за намаляване загубата на вода спечели наградата Sustainia 2013

takadu screen shot

Израелската компания TaKaDu спечели наградата Sustainia за 2013 година с изобретение, което значително ще намали загубата на вода в световен мащаб.

Престижното отличие всяка година отива при най-добрата иновация за устойчиво развитие и решението на TaKaDu заслужено обра овациите на журито. Към момента ужасяващите 25-30% вода се губят заради недостатъците на системите за разпространението й. Ясно е, че елиминирането или поне свеждането на загубите до минимум е едно от най-големите предизвикателства; същевременно ситуацията е и симтом на много по-големи проблеми. Съоръженията в световен мащаб все по-трудно издържат с остаряващи тръби, нарастващо търсене, изчерпващи се ресурси и климатичните промени.

Новото изобретение събира огромни масиви данни от сензорите на водните мрежи, обработва ги и анализира в реално време. Софтуерът автоматично локализира и идентифицира възникналите проблеми като течове и проблеми с тръбите и алармира за тях. Технологията вече е въведена в 6 страни – Австралия, Чили, Израел, Обединеното Кралство, Испания и Португалия.

За наградата Sustainia тази година се бориха над 500 изобретения от 79 държави. TaKaDu бе сред 10-те финалиста, ето и останалите:

  • Сгради: Liter of Light (Филипини) — бутилиране на слънчева светлина
  • Храна: Fenugreen (САЩ) — намаляване загубата на храна с парче хартия
  • Мода: Neutral.com (Дания) — устойчив дизайн със сертифицирано производство
  • Транспорт: BYD (Китай) — електрически автобус с радиус на движение 250 км
  • Образование: iFixit (САЩ) —наръчници, които дават нов живот на счупените устройства
  • Енергия: Veolia, Dalkia and Bor?s (Швеция) — съхранение на възвръщаема енергия в резервоари за гореща вода
  • Здраве: CIDRZ (Замбия) — лечение на ракови заболявания, базирано на мобилни технологии
  • Градове: Tvilight (Холандия) — интелигентно осветление, което се изключва, ако улицата е празна
  • Ресурси: Mazuma Mobile (Обединено Кралство) — кеш бек, ако рециклираш телефона си

Наградата на публиката отиде при Liter of Light, страхотно изобретение, предефиниращо соларното осветление в развиващите се страни. То представлява пластмасова бутилка, пълна с вода и малко белина. Излизайки на бял свят през покрива, бутилката пречупва слънчевите лъчи с интензитета на 55-ватова крушка. Така, с подръчни средства и елементрани дърводелски умения, светлината е и в най-бедните домове.

liter-of-light-shanghai-pavilion-7

 

Повече на TaKaDu и на Sustainia