За хармонията между хората и климата: Георги Бърдаров на Форум Промяна

georgi_burdarovnewГеорги e завършил климатология в СУ „Св. Климент Охридски“. През годините се е занимавал с коренно различни неща – от общ работник по строежите и спортен журналист в Радио 99 като студент до офис мениджър във фирма за компютърна анимация и ръководител на географско ателие в експериментална детска градина. Над 10 години е сценарист на ТВ шоуто „Стани богат“, както и предаванията „Столът“, „Това го знае всяко хлапе“, „Аз обичам България“ и др.

В момента Георги е гл.ас. д-р в Геолого-географския факултет на СУ. Той преподава География на населението и селищата, Демография, Геоурбанистика, Етно-религиозни конфликти. Вълнува се от темата за демографското и етническо бъдеще на Европа, увеличаващата се имиграция и трансформацията на националните идентичности в континента.

Пътуванията са любими за Георги, а предпочитаните места са Албания, Турция и Хърватска. Друго хоби са екстремните спортове – скачал е с бънджи и е летял с парапланер. Президент е на Университетски клуб по петанка, който е създал на майтап с група приятели. По късно те представят за първи път България на световното първенство по петанк в Брюксел.

. . .

Първото, което бих променил в България, ако имах неограничени възможности е …

Бих се борил за формиране на гражданско съзнание и създаване на гражданско общество, нещо което силно липсва на страната ни.

В себе си бих променил …
Прекалената си разпиляност.

Едно нещо, което не трябва да се променя е …
Естествената ни потребност от свобода, приключения и творчество.

На Форум Промяна ще говоря за …
Последствията от нарастването на населението върху климата на планетата и възможните решения на този въпрос. Природата не е даденост, а дом, за който ежедневно трябва да се полагат грижи.

. . .

Видео от презентацията на Георги:

Георги Бърдаров: нарастване на населението и климатични промени from горичка on Vimeo.

02 comments on “За хармонията между хората и климата: Георги Бърдаров на Форум Промяна

 • Михаил Станчев , Direct link to comment

  Можеби ценностната система на хората и тяхното самосъзнание са причината за негативния ни ефект, не само върху климата но и върху цялата планетата.Можеби в един друг сценарии, големият брой на населението на земята щеше да има положителен ефект върху нея, когато всяко човешко същество ще се отнаса с любов и грижа към непланетата, а не като източник на ресурси, от който ние само взимаме. А можеби тази реалност, която ние познаваме, се развива само в на в нашето елементарно човешко съзнание. А ако е така, защо е по точно този сценарии, а не по онзи които щеше да има само “ +“ ефект. Кой може да каже?

 • tya , Direct link to comment

  Аз.
  Принципно съотношението между индивидуалност и трансцедентност в 4овешката (и животинската) природа е устроено така,4е отговорност се поема тогава, когато индивидуалността зависи и по някакъв на4ин “комуникира“ с това, което е над нея. При4ина да не поемаш отговорност към нещо обширно (планета, озонови дупки и пр), е именно защото на пръв поглед не се отнася до теб. Когато си направиш капитала и решиш да отвориш малък цех за бои и лакове, 4овешката логика ти казва ‘ аз съм само един, колкото и вредни химикали да се пръснат из въздуха, няма да убия хората. А и има толкова по-големи компании от моята, които вредят и никой не ги е спрял,защото..“ ..И тук ве4е запо4ват да се редят мисли за ненаказуемостта, безотговорността, сравнения с този или онзи и неговите на4ини да живее щастливо като понаврежда на околната среда. Но тя, природата нали има дървета, ще абсорбира вси4ко вредно. След тези мисли ти си прощаваш,примиряваш се, а след време като ти предложат разрастване на вредния бизнес-приемаш, защото..еми защото “живота е труден, на другите не им пука, защо аз да го правя“.
  Пишеш за “ + “ сценарий, но той няма да бъде приложен без да сме опознали природните ресурси, да сме ги “изстрадали“ и оценили.
  Какво ти е отношението към Плутон и откриването му, което съвпада с това на ядрената енергия ? Т.е. 4овек запо4ва да поема отговорност към нещо, когато осъзнае, 4е съществуването му е застрашено. Ина4е просто би си живял и приемал околната среда като даденост. Както е било досега. Няма как да се родиш с неописуемо желание да изследваш нуждите на планетата си ако знаеш,4е с нея вси4ко си е ОК и живота ти ще бъде прекрасен,.. ще дишаш най-4истия въздух и живееш до 180 години…

Comments are closed.