Къде да слушам? 5 подкаста за климатичните промени

“Беше през 2008 г. и беше голямо клише, свързано с климата. Бях на плаж в Мексико, забавлявах се сред вълните. Всичко беше изключително красиво, но забелязах боклук на плажа. Всъщност замърсяването не е от най-големите проблеми, но ме накара да седна и да се замисля“

Думите са на Рамез Наам – ученият и писател на научна фантастика. Днес той е сред най-гласовитите посланици на темите, свързани с климатичните промени. Днес той е преподавател в Singularity University и обучава лидери от света на бизнеса затова как е възможно компаниите им да осъществят преход към устойчиво развитие.

Но къде можем да чуем такива хора? В случая той говори пред Майкъл Лийбрак в подкаста му Cleaning up. Самият Лийбрак е водещ консултант и говорител по темите енергия, транспорт, устойчиво развитие, финансиране на климатични проекти и други. От 2020 г. той е и част от съветниците към Борда по търговия на Обединеното кралство.

Веднъж в седмицата в подкаста гостуват експерти и активисти от различни сфери. За около час те разказват историите си и дават мнението си по различни аспекти на борбата с климатичните промени. Освен Рамез Наам при Лийбрак са гостували още нобеловия лауреат Стивън Чу, Кристиана Фигерес, която през 2010 г. отговаряше за климатичната програма на ООН и беше кандидат за генерален секретар на организацията,  изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол и други.

A matter of degrees е друг подкаст предлагащ богат набор от теми и анализи по ключови климатични въпроси. Водещите Катрийн Уилкинсън и Леа Стокс са преподавателки, които работят в сферата енергетиката, климата и политиките, свързани с околната среда и имат зад гърба си редица научни трудове и книги.

Те се фокусират върху всички аспекти, свързани с климатичните промени и това, кои са основните причини за тях. В епизодите се разказва и за всички възможности, които човечеството има на разположение, за да се бори с проблемите, да ги предотвратява и да поправя грешките. В един от последните епизоди те анализират история от 2013 г., свързана с информационна кампания в Аризона, насочена срещу соларната енергия. Темата е изключително актуална към днешна дата след проблемите с електрическата мрежа, които настъпиха с необичайния студ, който скова Тексас в последните седмици. Както през 2013 г., така и сега редица медии, известни със защита на консервативни ценности, излязоха с публикации против ВЕИ технологиите. За митовете, лъжите и фактите по случая с Тексас разказа преди седмица Симеон Белорешки.

Защо спря токът в Тексас и какво ще ни струват климатичните промени

Ако се интересувате повече от икономическите въпроси, свързани с климатичните промени, то New climate capitalism на Climate narratives може да е вашето място. Водеща на подкаста е Денис Йънг, която от десетилетие работи за подобряване на връзките между политици, учени, бизнеса и медиите, а основният и фокус са климатичните промени и устойчивото развитие. В него тя и гостите и, хора на ключови позиции от бизнеси и неправителствени организации, коментират актуални проблеми, свързани с възможностите за промяна около икономическите модели и регулациите по отношение на климатичните промени. В епизодите можете да откриете казуси свързани с мястото на регулаторите, банковите и финансовите системи, защо в Австралия можеш да осъдиш някой, защото не е предвидил риска, свързан с глобалното затопляне или как значението на капитала започва да придобива все повече социална, интелектуална и културна стойност.

По темата за климата не липсват и подкасти на български. Само преди седмици стартира излъчването на “Истории за климата“.  Подкастът е дело на Юлиан Попов и Информационния център Европа директно Стара Загора. Един от двамата водещи е именно Юлиан, който е министър на околната среда и водите в състава на служебното 88-о правителство, председател на управителния съвет на Европейския институт за ефективност на сградите България и политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация. Другият водещ е Румяна Грозева, която е изпълнителен директор на Агенцията за регионално и икономическо развитие на Стара Загора, преподавател в Софийския и Тракийския университети, а в ефира на БНР води и рубрика, свързана с актуалните въпроси по “Зелената сделка“ на ЕС.

В подкаста можете да чуете например как пулмологът д-р Александър Симидчиев говори за крехкия баланс между климата и здравето на хората и как промените могат да повлияят съвсем пряко на човешките общества. Изпълнителен берлинския стартъп директор на Plan A, разработващ алгоритъм, който прогнозира къде и как климатичните промени ще бъдат най-осезаеми, Любомила Йорданова разказва затова как бизнесът, особено в Европа, ще трябва да се променя във връзка с бъдещите реалности. Гости вече бяха и основателката на Горичка Магдалена Малеева, членът на групата на “Анонимните климатици“ Мартин Заимов и икономистът от “За Земята“ Генади Кондарев.

Когато говорим за подкасти, които обръщат сериозно внимание на климатичните промени, но не само, няма как да подминем и този на други двама члена на “Анонимните климатици“ – Регенерати. Единият от водещите е Апостол Дянков, икономист, който през годините работи за организации като WWF, Горичка, GeoMarine, а в момента е част от Junior Achievement. Негов партньор в начинанието е Асен Ненов, който е еколог, биотехнолог и един от основателите на degrowth движението в България, както и член на “За земята“.

В епизодите двамата, заедно с техни гости, обсъждат любопитни теми като начина, по който в Танзания се създават хранителни градини на територия на училища, как се гледат круши в Стара планина и каква е функцията на паразитите.

В следващи публикации ще говорим за други подкасти, които можете да следите, някои от най-просветляващите книги по темата за климата, както и най-добрите медийни издания, работещи по темата.