Ecovolt: как се прави ток от пречистването на отпадни води

Cambrian Innovation е името на американската компания, която (може би) ще промени бизнеса на хиляди пивоварни, винарни и производители на храни. Към по-добро, естествено. Защото ще им спести неизчислимо много парникови емисии, като им даде решение за намаляване разхищението на вода. А тя, знаем, все повече е кът.

Как точно ще стане? Разработената от тях EcoVolt система пречиства отпадните води от производствения процес, използвайки екзотично звучащите електрически активни микроби. Биоелектрохимическите системи, към които принадлежи и въпросната, са базирани на способността на определени микробни организми да генерират електричество чрез директен контакт с електроди. Патентованият от компанията процес се нарича „електрометаногенеза“ и благодарение на него системата преработва органичните замърсители от водата в метан, който може да бъде използван за електричество и отопление, предоставяйки устойчива енергия на производството. Всичко се случва на място, модулите се доставят до съответното предприятие, а екипът на Cambrian ги управлява дистанционно. Капацитетът е от 40 000 до 1 100 000 литра вода, в зависимост от броя заръчани елементи. Преминалата през тях вода е изчистена от замърсители до 90%.

Вероятно предстои усъвършенстване на тази и подобни системи за пречистване на отпадните води. Световната жажда за иновативни изобретения в тази посока е единствено логична, предвид намаляващите запаси от питейна вода; индустрията в световен мащаб търси все повече начини за повторна употреба на вече изпозлваната ценна вода. Не е за пренебрегване изобщо и моментът с огромните количества вредни емисии, отделяни при транспортирането на отпадните води от гореспоменатите пивоварни и техните бизнес-събратя. Lagunitas, за справка, една от компаниите, вече активно използващи EcoVolt, преди е извозвала десетки хиляди галона вода ежедневно на разстояние от над 80 километра; освен очевидно отвратително многото въглероден диоксид на атмосферата, иновацията спестява и хиляди долари на компанията. А отпадните води от производства само в Щатите всеки ден са над 150 милиарда литра. Достатъчно, за да напълнят 70 000 олимпийски басейна, изчислили са добрите хора в Cambrian.

Ето видеото, което лесно обяснява сложния процес на пречистване и генериране на чиста енергия:

Cambrian Innovations