Фатих Акин и боклукът в райската градина

„Боклукът е глобалния екскремент на обществото ни.“

Миналата седмица в Германия тръгна по кината нов документален филм на режисьора Фатих Акин (Срещу стената, Soul kitchen, Музиката на Истанбул). Филмът се казва „Боклук в райската градина“ и разказва историята на едно бунище в черноморския град Чамбурну, от където е родът на Акин.

Фатих Акин на бунището в Чамбурну.

На мястото на традиционните плантации за зелен чай местните политици решават да построят огромно бунище. Изкопават една голяма дупка, настилат я с найлон и камионите започват постепенно да я запълват. И това въпреки непрестанните усилия, съпротива и протести от страна на кмета и жителите на града. Резултатът е малка екологична катастрофа: замърсена питейна вода, ужасна миризма във въздуха, а птиците разнасят парчета боклук из целия град.

Във филма се вижда как жените на Чамбурну са по-активни в действията си против бунището, като в един момент застават на пътя на един местен политик, който се опитва да ги отмести с празни обещания. Според Акин, ролята на жените в опазването на околната среда съществува и на символично ниво, защото наричаме земята си „майка“. Колкото до мъжете, те са просто „много мързеливи“, както казва една от жените във филма.

Филмът не е успял да спре бунището в Чабурну, но Акин е убеден, че филми като този, ще променят отношението на хората към боклука по цял свят. „Боклукът е глобалния екскремент на обществото ни.“