Заден фар за колело с вградена камера, която записва инцидентите по пътя

Fly6 е много умно нещо: мъничка камера, специално създадена за колела. Дребното устройство действа и като заден фар, и записва какво се случва, докато сте заедно. Капацитетът му е 5 часа видео, като след изтичането им камерата вежливо самоизтрива материала и започва наново. Ако обаче – дано не, никога – станеш жертва на злополука, малкият наблюдател преминава в авариен режим и продължава да записва за още един час, като пази и случилото се 60 минути преди инцидента. Така доказателствата за кой-какво-как са налице и шофьорите трудно вече могат да минат с обичайното „Не видях колелото“.

“Щом стане ясно, че има камери, те (шофьорите на автомобили) ще започнат да променят поведението си на пътя, както се случва, когато видят полицейските камери на улицата. Ще се научат да бъдат доста по-внимателни“, казва Андрю Хейгън, създателят на Fly6.

Теорията му вече е доказана: колоездач в Брисбън, Австралия, бил излязъл с приятели на сутрешна вело-обиколка, засякъл ги злостен шофьор, който отказал упорито да премине в другото платно. След неприятно надуване на клаксона той стигнал дотам, че дори подбутнал някои от колоездачите с колата си. До края на деня видеото, заснето, естествено, с новата камера, било не само многогледаемо онлайн, но и излъчено във вечерните новини.

Първата Kickstarter кампания на Fly6 приключи преди няколко дни, повече от успешно: събрани бяха 266 594 австралийски долара, при поискани 95 000.

На сайта се приемат предварителни поръчки (спестяваш 24 долара), доставките са обещани за май-юни.

Така че, купи си една такава защитна камера и нека се надяваме, че промяната ще настъпи бързо и по българските пътища.

Хитрата джаджа си има и съвсем легитимен рекламен клип, ето:

 


Fly6