Има радиация в офиса на Горичка

gorichkajapanВчера, по време на една среща в офиса се обади притеснена една от милите ни баби за да каже на внучката си да не излиза на улицата и да не яде пресни зеленчуци. Заради радиацията. Горката, гледала телевизия.

Часове след най-силното някога земетресение и последвалото ужасяващо цунами, с възхищение обсъждахме как в Япония вече ремонтират пътищата и за часове организират мащабната спасителна операция. През това време нашите телевизори ни удивиха с липсата на емпатия и това как безсмисленият въпрос има ли радиация в студиото отнемаше почти всичкото новинарско време за отразяване на драмата в Япония.

Ако това се беше случило в България…“ си мислим всички и не ни се мисли. Факт е, че България е в силно земетръсна зона и е факт, че рано или късно и тук ще преживеем Голямото Земетресение. Готови ли сме за това?  Или „като ни дойде на главите, тогава ще се оправяме“?

Констатираната от бабата радиация в офиса ни е обобщен пример за готовността на обществото ни да се справя с проблеми, като земетресения, климатични промени, изчерпването на природните ресурси… За това работим в Горичка. За смелостта да си мислим за това, което ни очаква.

И за финал:

припомнихме си „Ку-Ку“ по БНТ от 22 декмеври 1991.

Направете дарение към Японския червен кръст

10 comments on “Има радиация в офиса на Горичка

 • Стефан , Direct link to comment

  „Факт е, че България е в силно земетръсна зона и е факт, че рано или късно и тук ще преживеем Голямото Земетресение.“

  Глупости на търкалета!
  В България, за наш късмет, не може да има земетресения с магнитуд по-голям от седем по Рихтер. Тук те се получават около разломите в земната кора и се редизвикват от движението в различни посоки на земните плочи. За това се случват често, но са слаби. В Япония причината за земетресенията е подпъхването на тихоокеанската земна плоча под северо-американската. На последната се намира и Япония.

 • Морков , Direct link to comment

  Стефан, 7 по Рихтер не е ли голямо земетресение?

 • Мирослав Григоров , Direct link to comment

  Има едно по страшно нещо от земетресение 7ма степен/Стефане/-това е човешкия фактор-само за него не говорим!Представи си една малка грешка/човешка/ и целия този спектакъл се повтаря и без земетресение!Примери-МНОООГО!Нямаме нужда от АЕЦ 2,защо никой не протестира сега-после ще е късно!И да не ни обясняват колко щял да е скъп тока 2115г, сега да не би да сме с най-евтиния?Ако има кой да протестира-обадете ми се,НЕ ИСКАМ АЕЦ БЕЛЕНЕ!

 • anonimen , Direct link to comment

  човешката глупост няма край. сега екокатастрофа в Япония, преди това в Унгария, преди това повредена сонда изпускаше петрол в океана и предизвика най-голямото замърсяване с нефт по бреговете на САЩ ,преди това цунами удави няколко стотин хиляди които НЕЗНАЕХА че ако си близо до водата на брега на Индонезя има риск за живота ти, преди това урагана Катрина показа че някой човешки грешки се заплащат с много човешки животи ( и пари). Отдавна е известно че Япония е земетръсна държава и че рано или късно ще бъде поразена от цунами , но въпреки това строят там където ЦУНАМИТО Е ЗАЛИВАЛО ПРЕДИ ГОДИНИ И ЩЕ ЗАЛЕЕ ПАК ТАМ СЛЕД ВРЕМЕ !!!

 • anonimen , Direct link to comment

  Планетата Земя е собственост на БОГ ! Нестига че хората всеки ден замърсяват планетата с автомобилите си, със самолетите си, с разврата си, нестига че атомните им ( на хората ) електроцентрали причиняват екокатастрофи от време на време , ами сега замърсяват планетата с войната в Либия. БЕЗКРАЙНО ЛИ Е ТЪРПЕНИЕТО НА БОГ ? Трябва да разговарям лице в лице с Хората които управляват света. Нека Президента Петър Стоянов да ми се обади на домашния телефон.

 • anonimen , Direct link to comment

  НЯМА ИЗЛИШНО ВРЕМЕ ЗА ГУБЕНЕ !!!
  Когато бях дете аз се срешнах с Ванга в Петрич, около 10.45 часа. Тя толкова много се разстрои , че прекрати приема на клиенти за този ден! нейната „асистентка“ обяви това на хората, които чакаха реда си още преди Аз да съм излязъл от двора на къщата. Доколкото ми е известно за да се срещне човек с Ванга 1-во се плащаше 10лв. такса , и го записваха в списък на чакащите, и му даваха номерче с точна дата, за след няколко дена. 2-ро нареждаше се на опашка и чакаше с часове извън двора на къщата ( в моя случай на студено ). Когато Аз и баща ми излезнахме, чакащите бяха около15- 20 човека. Някой от тях сигурно още са живи и могат да потвърдят, че казвам истината. „Асистентката“ беше млада жена която вероятно може да си спомни този случай ( сигурно не е било често Ванга да се разстройва толкова много, че да прекрати приема за целия ден). Предполагам името на баща ми, БОГ да го прости, е било записано в списъка на чакащите. Той и Аз пътувахме от Пловдив до Петрич и обратно. В двата града нямаше сняг, но по пътя през планината имаше. Беше месец март или февруари 1981г. или 82 или 83 не помня точно. ( Всички тези списъци вероятно още се пазят някъде ). Повече подробности за срещата ми с Ванга, само при лична среща с Хората които управляват света. Пиша за тази случка с Ванга за да привлека внимание към всичко написано от мен. Нека Българските спец. служби да не се чудят каво да правят, а да съобщят на Президента Петър Стоянов, а той по-нагоре, и да се свърже с мен на домашния телефон от БТК. Ако Хората които управляват света се чувстват като между чук и наковалня, и се чудят на кого да се подчиняват, на БОГ или на противниците му, значи трябва да говоря с тях лице в лице!
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Не трябва да се допуска „ядреното гориво“ да пробие корпуса на реактор в Японската АЕЦ. Ако експертите наистина неуспяват да овладеят кризисната ситуация нека по най-бързия начин да ги свържат с мен. Ако пък това което казват по БТВ не е истина, това вече е друга тема.
  Ако експертите по петролни сондажи, наистина неможеха да се справят толкова дълго време с повредената сонда, която изпускаше петрол в океана и предизвика най-голямото замърсяване с нефт по бреговете на САЩ , АМИ АЗ СЪС СИГУРНОСТ ЩЯХ ДА РЕША ПРОБЛЕМА ПО-БЪРЗО! Ако пък това което казваха и показваха тогава по телевизията не е истина, това вече е друга тема.

 • anonimen , Direct link to comment

  НЯМА ИЗЛИШНО ВРЕМЕ ЗА ГУБЕНЕ !!!
  Благодаря на собствениците и управителите на този сайт за това че ме оставят да пиша тук каквото си искам Благодаря!
  В миналото хората са допускали грешки ПРИМЕРИ: в областа на опазване на природата
  1 Използването на химикали разрушаващи озоновия слой
  2 Използването на бензин съдържащ олово
  3 Използването на отровата ДДТ против комари и други
  Пример за грешка в СЛУЖЕНЕТО И ПОЧИТАНЕТО НА БОГ : 1 официалната държавна политика на атеизъм по времето на социализма в България и другите социалистически държави
  Ако изброените по-горе грешки в областа на опазване на природата могат ( трудно ) да се приемат за поправени, то грешката атеизъм все още не е поправена. Важно е да не се допускат големи грешки във всяка област.
  НАЙ-ВАЖНО Е да не се допускат грешки в НАЙ-ВАЖНАТА ОБЛАСТ: СЛУЖЕНЕТО И ПОЧИТАНЕТО НА БОГ !!!

 • anonimen , Direct link to comment

  НЯМА ИЗЛИШНО ВРЕМЕ ЗА ГУБЕНЕ !!!
  Все по очивидно става че човешката цивилизация има нужда от ОСНОВЕН РЕМОНТ ( меко казано ). Темата за извънземните и НЛО сега е популярна в средствата за масова информация в България и по света. ЗАЩО? Дали извънземните приятелски или ултимативно искат те да направят ОСНОВЕН РЕМОНТ на човешката цивилизация, или има друга причина за увеличения медиен интерес към тази тема Аз незнам. Ако извънземните поставят на пръв поглед НЕприемливи искания и условия,АЗ МОЖЕ БИ МОГА ДА ДАМ ТЪЛКОВАНИЕ, РАЗЯСНЕНИЕ, ОБЯСНЕНИЕ така че тези „неприемливи искания и условия“ всъщност са ПРИЕМЛЕВИ и за наше ( на хората) добро. За тази цел трябва да се запозная с тези искания и условия (ако въобще има поставени такива). Колко голям, кои ще ръководят този ОСНОВЕН РЕМОНТ и как е най-добре да се направи, това са теми които трябва да обсъдя с Хората които управляват света.
  Защо трябва да се направи ОСНОВЕН РЕМОНТ на човешката цивилизация?
  ОТГОВОР: една от причините е че ще стане НЕВЪЗМОЖНО човешката цивилизация да съществува на тази планета ако продължава да я замърсява толкова много както сега !!! Трябва замърсяването да се намали НЯКОЛКО ПЪТИ , а не проценти за 10 години !!! Аз имам идеи как най-безболезнено да стане това. Ще дойде ден когато хората ще престанат да строят пътища с асфалтово покритие по екологични съображения!

Comments are closed.