Жилищна сграда, която произвежда електричество от боклука на квартала

3025669-slide-scott-allen-kristina-buller-energy-house-designboom01
Станция за производство на електричество и преработка на боклук, същевременно и яка жилищна сграда – какво повече

Сега, ако се опиташ да си представиш уютен дом, сгушен кокетно в електрическа станция, едва ли ще ти се получи. Скот Алън и Кристина Булън обаче успяват – и новата им разработка е смела придобивка за всеки адекватен град. Тя представлява жилищна сграда, която всъщност функционира като, да, централа за генериране на електричество. О, също и станция за преработка на боклук. От който, всъщност, прави електричеството. Скот е архитект, а Кристина – дизайнер в иновативната Perkins+Will. Идеята им се ражда в резултат на традиционния вътрешен конкурс на компанията и добре че го има него, защото е забележителна.

Дизайнът се базира на модела енергия-от-боклука, градските отпадъци биха могли всъщност да бъдат изгорени и превърнати в енергия за няколко квартала. Процесът не крие опасности, благодарение на развитите системи за филтриране на въздуха. Екипът е изчислил, че станцията ще може да произвежда достатъчно за около 26 000 домове. Това, освен необходимото за самата нея и живущите там. Поради мащаба си сградата е много различна от на пръв поглед подобни проекти, като например соларни станции – дори целият покрив на дадена сграда да е покрит с панели, те най-често усяват да произведат само необходимото за нейното захранване, без да остава за околно ползване. В представянето на проекта е отбелязано, че типичната електрическа станция в Щатите се нуждае от 3 части изкопаеми горива, за да произведе 1 част електричество. Останалото количество е похабена топлина, която се излъчва в атмосферата. А станциите, които използват боклук за електричество, стават все по-ефективни. Тъй като небиогеничните материали имат по-висок топлинен капацитет, а биогеничните съставни на боклука намаляват, то той става все по-ефективно гориво за производство на електричество. Ето нагледно как ще се случва процесът по превръщане на боклук в енергия, ако сградата бъде осъществена:

EnergyHouse-19

Чудесен бонус на идеята е и намаляването на боклука; Филаделфия, градът, за който е замислена сградата, сега провожда над 200 000 тона отпадъци към гладните пещи и това е максималният им капацитет, а трябва да се намери решение за останалите количества. Така че осъществяването на Скот-Кристина проекта би създало симбиотична връзка между обичайно самостоятелно опериращите електрически станции и преработката на градския боклук.

3025669-slide-img41389475499ad8fb4fb86f63d244c20c2da051971d9
Сградата-станция би могла да се справи с всичкия боклук на Филаделфия

Добрата градска архитектура задължително взима предвид проблемите на средата, с която работи, а в случая, то е ясно, определено говорим за висок професионален стандарт. Така че сградата повдига въпроса за това какво се случва в изоставените райони на Филаделфия, като самата тя би донесла нов живот в сега изолирана част на града. Създателите й предлагат съвсем реална локация в близост до брега, където освен няколко пустеещи складови бази и ръждясали фабрики друго няма. Ако земята там се превърне в огромния парк, заложен в проекта, биха били предотвратени опасни наводнения, а освен това и привлечени множество посетители. Безспорно една от най-големите атракции би била заложената в проекта плаваща сцена.

img_12_1389475499_9c39019aa2598e274e6c0266b087b2ad
Плаващата сцена ще събира заедно обитателите на сградата и ще привлича посетители

Скот посочва супер успешния пример с нюйоркския High Line, паркът, изграден върху повдигнати над уличното ниво железопътни релси. Благодарение на него вехтеещият район на Уест Сайд вече е процъфтяваща част от града.

3250529499_b896af02f0_b
Паркът High Lane в Ню Йорк

На фона на последните новини около градското планиране на София, не сме особени оптимисти за бъдещия изглед на градските райони и региони, но… какво пък, може и да стане чудо и сред нас да се появи някой адекватен, иновативен проект като гореописания.

На сайта на Скот има пълно представяне на проекта.

 

One comment on “Жилищна сграда, която произвежда електричество от боклука на квартала

  • Angella , Direct link to comment

    Супер идея!Дано я последват и в България!

Comments are closed.