Мрежа от кошери с отворен код, която събира данни, за да спасим пчелите

Моделът Colorado Top Bar

Пчелите измират. Светът ни не може да съществува без пчели. Трябва да направим всичко по силите си, за да ги спасим. Три простички истини. А ето и едно простичко решение: мрежа от кошери с отворен код.

Open Source Beehives Project се опитва да подпомогне отглеждането на пчели, разпространявайки семпли, евтини за изграждане кошери и насърчава колаборацията между дизайнери, технолози, изследователи и любители на пчелите.

Засега имат 2 дизайна: Colorado Top Bar и Warr?. Кошерите се правят от лист шперплат, сглобяват се за минути, не изискват винтчета или лепило. Идеята за кошери с отворен код хрумва почти едновременно на 2 различни органзиации: Open Tech Forever и  Fab Lab Barcelona, те обединяват усилията си и така се създава Open Source Beehives Project.

20091208025424!Warre-hive
Warre

Освен че предоставят достъпни за всеки кошери, добрите хора зад проекта се надяват и да подобрят мониторирането на останалите пчели. И двете им разработки имат предвидени евтини сензори, с които да се измерват влажността, температурата и други показатели; така пчеларите ще могат да следят здравето на колониите си и изследователите ще знаят повече за това какво се случва вътре в пчелното общество.

„Целта ни е да създадем мрежа от колонии, генерираща данни, които ще бъдат споделяни свободно на Smart Citizen платформата и ще помагат изучаването на причините за измирането на пчелите.“, казват инициаторите на проекта.

За да се разрасне мрежата от „интелигентни кошери“, естествено, трябват пари. Нищо по-логично за проект, който се стреми да подобри здравето на общия ни дом, планетата, от това да потърси помощ от общия ни приятел, обществото. Така че, кампанията на OSBP е активна в Indiegogo, целта й са едва 20 000 долара. До момента има събрани 5 920 долара, но краят е след цели 20 дни, така че сме оптимисти.

Със събраните средства OSBP ще разработят нов сензорен борд („щит за пчели“) и ще разпространят своите кошери на още повече места.

„И двата ни модела са проектирани така че да създават идеална среда за пчелите, а сега разработваме сензори, които да вградим в кошерите и да мониторираме здравето на колонията. Това ще ни позволи да документираме точно какви видове химикали или други фактори от околната среда причиняват измирането на пчелите – и най-сетне ще разполагаме с твърди доказателства, за да потърсим отговорност от виновниците.“

казва Тристан Смит, който помага за кампанията. Според него надежда има и то защото обществото е обединило усилия в опит да защити пчелите:

„Виждам го в наскоро оказания върху Home Depot натиск да срат да продават пестициди, в лобистките усилия на гражданите за легализиране на пчеларството в градовете, усилията за разпространение на семената на диви цветя, нарастващия тренд на пчеларство в задния двор… Хората показват реална загриженост за пчелите.“

Open Source Beehives Project

03 comments on “Мрежа от кошери с отворен код, която събира данни, за да спасим пчелите

  • Татяна Благоева , Direct link to comment

    Прочетете внимателно тази статия и за Бога, мислете, мислете! Елетроника в кошерите, сензори – хора! Това ще бъде последната капка в унищожаването на пчелите : електорниката ги обърква, прекъсва се връзката им с хората, те ще бъдат превърнати в механизми за производство на мъртва субстанция! КОшери от шперплат? Той се произвежда с голямо количество химикали. В екологичното пчеларство кошерите дори не се боядисват, освен с органични бои. Разберете, че не всичко, кеото е лесно за човека, е добро за природата и съществата в нея, нито за него самия! Ама наистина се оказва, че пътят към ада е постлан с добри намерения! Те никога не са били достатъчни -трябва познание и будност. Моля ви, не правете това! Тъкмо започва да изглежда,че ще успеем да се справим с някой проблем и се появяват капаните на лесното и простото!ВКАРВАНЕТО НА СЕНЗОРИ И ПОДОБНИ НЯМА ДА СПАСИ ПЧЕЛИТЕ, САМО ЩЕ НАПРАВИ ПЧЕЛАРИТЕ ИНВАЛИДИ !
    ДА НЕ МОЖЕМ ДА ГИ ЗАПАЗИМ Е ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ, ОТКОЛКОТО ДА СТАВАМЕ СЪЗНАТЕЛЕН ИНСТРУМЕНТА ЗА ИЗРАЖДАНЕТО ИМ!

  • тара , Direct link to comment

    Съгласна съм с Татяна, това едва ли ще спаси пчелите, напротив може да ги обърка още повече. „Горичка“ подбирайте си материалите, че замирисва вече много на greenwash!!!

Comments are closed.