Дрехи под наем от чужди гардероби

Rentez-Vous е хитрото име на една още по-хитра идея: как хората да наемат дрехи директно един от друг. Старт ъп бизнесът на предприемчивата млада лондонска дама Фиона Дизьони е базиран на кристално вярното твърдение, че повечето жени купуват много дрехи, но носят малко от тях. Въпреки това, те не искат да се разделят с тях. А си ги държат да прашолясват с години, докато междувеременно си купуват нови и нови. Да, точно, защото няма какво да облекат.

Така че, тук влиза Rentez-Vous. Системата е много лесна: харесваш си дрехи, плащаш наемната цена, имаш 3 седмици да им се радваш, оставяш ги в химическо чистене, откъдето собственикът си ги взима. Това е за наемателите, за наемодателите остава само да предоставят дрехите за разглеждане и да определят цената, както и начина на почистване, който искат да им бъде приложен. Разглеждането се случва на специални събития, които Фиона организира. Там тя кани дами (е, вероятно и господа), желаещи да споделят гардеробните си съкровища или пък да се обвият в нечий чужди. Струва им около 15% от оригиналната цена на дрехата. Печалбата на Rentez-Vous идва от таксата, която плащат всички участници, 20% комисионна от всяка осъществена дрехо-наемна сделка и, много важно, от дизайнерите, които се представят на събитието: 30% от наема ако клиентът поиска да купи дрехата след своеобразния пробен период, още 20% от стойността на продажбата.

Естествено, плановете са нещата постепенно да се пренесат онлайн, за да могат повече хора да се възползват от чудесната идея.

Бизнесът на Фиона сближава хората по много приятен начин и така за пореден път доказва, че бъдещето е в колаборативните услуги; следва да се отчете и ефектът върху природата. Според доклад на WRAP продължаването на жизнения цикъл на дрехите със само 3 месеца намалява асоциирания с тях въглероден отпечатък с 8%, използваната вода – с 10%, а боклука – с 9%.

Засега Rentez-Vous се вихри в Лондон и Париж, но, съвсем скоро, надяваме се, ще бъде достъпен за повече градове. Току-виж и Пловдив е сред тях. Въпрос на достатъчно предприемчиво настроени граждани.

Rentez-Vous