Пералня, която пере само с една чаша вода

Дойде ред и на индустрията с перални машини. След време ще изглежда абсолютно нелепо количеството ценна питейна вода, която нашето общество е използвало за да си мие тоалетните или за да си пере леко замърсените дрехи.

Затова особено се радваме на иновации като тази на английската компания Xeros: те са направили пералня, която изпозлва само чаша вода за благородното дело да почисти дрехите ти. Това е възможно благодарение на малки зрънца от найлонов полимер, които се слагат в машината – те се поляризират, като или впримчват мръсотата във вътрешността си, или я задържат по повърхността си. Джонатан Бенджамин, който оглавява компанията за Северна Америка, сравнява процеса с почистването с микрофибърна кърпа, там нещата стават  със статично електричество.

„Много по-ефективно е отколкото само с вода, казва той, старите машини са като да вземеш вана, седиш си там, в мръсотия и сапун, а с нашата пералня все едно използваш душ – зрънцата привличат нечистотиите и можеш да ги отстраниш.“

Малките мръсо-уловители могат да се използват за около 500 пранета, после Xeros ги взима обратно и им дава нов живот, рециклират се за автомобилната индустрия.

Очевидно е, че с такава пералня се грижим не само за замърсяванията на дрехите, но много усилено и за тези на природата. Сметките на Xeros показват, че, ако всички домакинства в Обединеното кралство започнат да използват само тяхната машина, това би спестило приблизително 7 милиона тона вода всяка седмица. И това е без да се взима предвид колко много вода няма да отече за направата на перилни препарати. А емисиите въглероден диоксид биха намалели с 4,2 милиона тона годишно – еквивалентът на това 1,4 милиона коли да спрат да бълват.

За момента чудните машини се използват от хотели и обществени перални, но скоро (нещо като 5 години) се очаква разработването на модел за масовия пазар.

Xeros.