Колко дървета са нужни, за да спасим планетата?

На Световния икономически форум в началото на 2020 г. Доналд Тръмп предизвика аплодисменти, когато обяви, че САЩ ще се присъединят към инициативата на форума за засаждане на един трилион дървета, за да се борят с изменението на климата. Идеята за трилион дървета спечели широко внимание и благодарение на публикация в списание Science със заключението, че засаждането на толкова много дървета е „най-ефективното решение за справяне климатичните промени до момента“.

Както показаха много други анализи по-късно обаче, подобно решение изглежда твърде хубаво, за да бъде истина. Засаждането на дървета би могло да забави до известна степен затоплянето на планетата, но единственото, което може да предотврати сериозна климатична криза, е бързото и драстично намаляване на въглеродните емисии от изкопаеми горива.

Митът „един трилион дървета“ беше развенчан и в статия на научен колектив – професор по география и екологични системи и двама професори по наука за земната система, публикувана в The New York Times. Според учените засаждането на дървета няма да спаси света, дори и те да са трилион, защото те никога няма да абсорбират огромните количества въглерод, отделяни от индустриалните общества. Както е посочено в статията „Фокусирането върху дърветата като основно решение на проблема с климата е опасно отклонение. Още по-лошо е, че то измества вниманието от отговорните за въглеродните емисии, които ни тласкат към бедствие.“ Единственият начин да се спре прегряването на планетата, според статията на The New York Times, са политически, икономически, технологични и социални решения, които прекратяват използването на изкопаеми горива. Според цитираните учени, макар и всеки да обича простите решения и да е изкушаващо да се каже „нека да засадим дървета“, това няма да ни помогне докато продължаваме да разчитаме на изкопаеми горива. „Не трябва да играем глупави игри с климата на Земята. В крайна сметка всички ще платим за това. Регулирането на замърсяването с въглерод до нетни нулеви емисии до 2050 г. ще сложи край на глобалната климатична криза завинаги.“, добавя екипът.

Освен от The New York Times опровержение дойде изненадващо отново от списание Science. През октомври миналата година там беше публикувана статия на петима учени, според която изводите от проучването, което препоръчва засаждане на трилион дървета, са в противоречие с динамиката на глобалния въглероден цикъл. Те предупреждават, че „твърдението, че глобалното възстановяване на дърветата е нашето най-ефективно решение за климата, е просто неправилно научно и опасно подвеждащо“.

Според друг утвърден учен – Надин Унгер, която е професор по атмосферна химия, подобни грандомански инициативи не само, че няма да ни помогнат в борбата с промяната на климата, но могат дори да навредят. Нейният довод е свързан с ефекта, който би имал тъмният цвят на дърветата при отразяването на слънчевата енергия. Според Надин Унгер такова огромно количество новопоявили се дървета ще абсорбира повече слънчева енергия и ще повиши повърхностната температура на планетата. Това би довело до ускоряване на глобалното затопляне. Друг ефект, който прогнозира тя, е че засаждането на дървета в тропиците би довело до охлаждане, но в по-студените райони би причинило затопляне.

Колко дървета има на Земята? Звучи като невъзможен въпрос, но изследователите от лабораторията Crowther в Цюрих са стигнали до отговор: 3,04 трилиона – или приблизително 422 дървета на човек. Друг интересен извод е, че днес има с 46% по-малко дървета, отколкото когато човешкото земеделие е започнало преди 12 хил. години.

 

Това значи ли, че не трябва да се залесява обаче? Отговорът, разбира се, е – съвсем не. Макар и засаждането на дървета да не е лесното решение за справяне с изменението на климата, то е изключително полезна практика, която не бива да спира. Успоредно с него трябва да се насърчават и мерките за предотвратяване на обезлесяването, което е изчислено, че допринася за около 20 процента от глобалните емисии на въглероден диоксид. Горите на Земята щедро „изтриват“ около една четвърт от емисиите от изкопаеми горива всяка година и са изключително важен инструмент в борбата ни с промяната на климата, но съвсем не са единствено решение. Освен това около 80% от сухоземното биологично разнообразие се среща в горите. Съхраняването на дърветата е начин за защита на голяма част от онова, което прави живота на Земята възможен.