Тийнейджър съди Аляска заради климатичните изменения

В недрата на вечната замръзналост са намирани запазени цели мамути. На снимката – река Кускокуим. Фотограф Травис С.
В недрата на вечната замръзналост са намирани запазени цели мамути. На снимката – река Кускокуим. Фотограф Травис С.

Нелсън Канък живее в Аляска, на брега на река Кускокуим. Къщата му е построена върху вечно замръзнала почва (на английски permafrost), много разпространена по тези ширини. От известно време насам, замръзналата почва се топи и потъва в реката. Ако това не спре, семейството ще трябва да премести къщата на друго място.

В тази връзка Нелсън Канък, който е все още тийнейджър, решава да съди щата Аляска за климатичните промени. И по-точно за това, че администрацията не прави достатъчно, за да ги спре. Адвокатът на ответната страна казва, че разбира донякъде аргументите, но не може да ги приеме изцяло, тъй като щатът няма почти никаква възможност за контрол над парниковите газове в атмосферата, обусловени от глобалните емисии.

Нелсън Канък разбира се не очаква някаква грандиозна правна революция от този случай. Целта му е да привлече вниманието върху още един детайл, за който повечето от нас може би не си дават сметка. Да припомни, че измененията в климата променят живота на хората и то не в далечното бъдеще а сега.

Историята на Нелсън Канък в Youtube:

Повече на GRIST