„Нищо“ ни напомня, че си имаме всичко

Живеем в ерата на свръхпотреблението, знайно е. Знайно е и до колко разнообразни вреди води това. А какво се случва, когато изтощен от до голяма степен безсмислената си работа копирайтър започне да се чуди как да промени нещата? Едно нищо. Ама с кавички, защото „Нищо“ е името на създадената от Пим да Грааф провокация към всички, които са се затрупали с вещи, но продължават да купуват нови и нови неща, от които имат точно никаква нужда. Пим е холандец, работи като фриленс копирайтър (човекът в рекламната агенция, най-общо казано отговорен за всичко, що е текст) и в някакъв момент съвсем му писва:

„ Имах чувството, че прекарвам пред компютъра си 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.“ Една нощ, като не можех да заспя, си мислех за това, че от адски дълго време не знам какво да кажа, когато някой ме попита какъв подарък искам за рождения си ден, нито пък какво аз да подарявам вече. Същевременно, някак имам чувството, че всички ние започваме да търсим повече смисъл в живота си. Така че се зарадвах на идеята си да направя „нищо“. Да дам на някого „нищо“, да се радвам на „нищо“.

Така се ражда неговото творение, замисленото и изпълнено като абсолютно безполезно „нищо“. Правоъгълното дървено блокче, което той пуска на пазара в края на миналата година, струва 29 евро и, учудващо или не, хората разграбват всички налични бройки за нула време. Въпреки иронията на това да продаваш нещо, за да кажеш на хората, че не трябва да купуват повече, явно посланието е разбрано.

Това „нищо“ може да е твое, само срещу 29 евро.

Като си стигнал дотам, че да дадеш пари за нещо, което откровено ти казва, че е едно нищо, може би наистина има шанс да се замислиш дали поредната вещ, към която посягаш с консуматорски плам, всъщност ти трябва. Например 23-ти чифт обувки, такива неща, знаеш.

Концептуално изкуство от най-яките и една от най-добрите идеи, на които сме попадали в последно време. Много обичаме, когато си мислим, че всичко вече е измислено, да стане ясно как „нищо“ още не сме видели:)

YouNeedNothing

04 comments on “„Нищо“ ни напомня, че си имаме всичко

 • Slava , Direct link to comment

  „А човешкият род, затънал в консуматорство, би се превърнал в завод за отпадъци“ – Слава Севрюкова

 • Hemy VARNALIUS , Direct link to comment

  01-Перестройка – 02-Преход – 03-Промени – 04-Подчинение-за-Послужване!?!

 • Margarita Hristova , Direct link to comment

  В днешния свят на човешката суета,алчност и безразсъдно трупане на ненужни вещи заливаме нашата Земя ,нашата задъхва ща се Планета с боклуци,повечето от които токсични и неразграждащи се…предимно от китайския бълвоч и се чудим после откъде ни идват бедите…С неразумно поведение и самочувствие Божествената природа се унищожава безвъзвратно . Крайно време е да се разбере,че Тя не може да се покори
  .Ние трябва да сме част от нея.

 • Milena , Direct link to comment

  Похвално!! Идеята е гениална!

Comments are closed.