Студенти изобретяват „био“ соларен панел, направен от пръст и растения

Иновативната разработка на група студенти по архитектура използва бактериите в почвата за мини горивни клетки, които да захранват различни устройства. Бактериите се хранят от отпадните продукти на фотосинтезата на растенията и, с анод и катод в почвата, свободните електрони могат да бъдат „уловени“ и използвани.

Всеки от елементите на своеобразния панел може да бъде променен, за да се контролират процесът и ефикасността – растението, дали да е декоративно или ядливо, характеристиките на почвата, които благоприятстват растежа на бактериите, видът почва, който провожда електроните, материалите на батерията – всичко това определя ефикасността на процеса, в който електроните се събират и трансферират.

„Био-фотоволтаичната технология е следващата стъпка в начина, по който произвеждаме енергия – особено приложението й в развиващите се страни“, казва Апостолос Музакопулос, един от студентите, създали проекта.

Тъй като не е необходима директна слънчева светлина, творението им би могло да се използва и в места, където лъчите не достигат особено много.

„Променяйки растението, можем да постигнем същото количество електричество, продължава Апостолос, например ние използвахме мъх, растение, което не изисква почти никаква слънчева светлина, за да живее, но пък му трябва много влажност. В райони с по-малко вода може да се използват кактуси, а сензорите в системата автоматично ще нагласят нивото на влажност на целия панел.“

Звучи наистина страхотно, но засега, за съжаление, само си звучи – проектът на студентите има още много път, докато можем да говорим за масово приложение. но началото е поставено, а това изобщо не е маловажно, нали така?

Повече за био фотоволтаичните панели

02 comments on “Студенти изобретяват „био“ соларен панел, направен от пръст и растения

  • Ховсеп Дикран , Direct link to comment

    всичко това остава прекалено сложно. Аз си представям една специална антена поставена на покрива, с която се усвоява необходиото количество ток от атмосферното електричество

  • Анна , Direct link to comment

    Звучи интересно, но са нужни още експерименти, за да заработят по-ефективно тези био соларни панели.

Comments are closed.