Сграда, построена от милион и половина стари пластмасови бутилки

Сградата е пострoена с еко-материала POLLIBRICK™, който се произвежда от стари пластмасови бутилки.

EcoARK е първата в света напълно функционална обществена сграда, построена изцяло от материала Polli-brick. Това е революционен строителен материал, защото е направен изцяло от боклук – 100% използвани пластмасови бутилки. Прозрачен е, издържлив във времето и осигурява перфектна изолация. Тежи едва 1/5 от стандартните строителни материали и е много здрав, защото елементите се захващат един в друг.

Стена от Polli-Brick.
Стена от Polli-Brick.

EcoARK е построена в град Тайпей в Тайван и се издига на височина цели девет етажа. Само публично достъпните й пространства се разпостират точно толкова, колкото и шест баскетболни игрища. Атмосферата вътре е гарантирано чудесна благодарение на естествената вентилация и водопада, който мие стените отвън с дъждовна вода. Осветлението е осигурено от соларни панели и вечер EcoARK свети като коледно дърво с милионите си LED светлинки, събрали в себе си слънчевите лъчи.

Вечер сградата свети с LED светлини, захранени от слънчева енергия.
Вечер сградата свети с LED светлини, захранени от слънчева енергия.

Често сочена като образец за зеленото строителство, сградата тежи наполовина по-малко от конвенционалните си събратя, но пък е устойчива на евентуални природни сътресения – да, пожар също – поне колкото тях.

EcoARK е горд носител на The Earth Award 2010 Product Category, а ние вече се чудим коя ли ще е първата Polli-brick сграда в България.

Повече на Miniwiz