Ученици опазват околната среда с „Горичка в количка“

Днес 24 март новата инициатива „Горичка в количка“ стартира откриването на образователен мобилен павилион, оборудван с многобройни материали за опазване на околната среда. Кампанията е създадена по идея на Магдалена Малеева, основател на сдружение „Горичка“ заедно с партньорите от Съюза на лесовъдите в България.

Провокирането на любознателност у подрастващите към проблемите с климата стои в основата на проекта. В следващите месеци мобилният павилион ще обиколи над 50 училища в България и ще запознае хиляди ученици как да се грижат за гората и климата. Във всяко едно от учебните заведения партньорите на инициативата – Съюзът на лесовъдите, ще забавлява децата с вълшебни игри за опазване на природата.

Една от каузите на „Горичка“ е да стимулира обществения интерес и този на подрастващите към проблемите от екологично естество.

„Нашето поколение е отговорно какво се случва. Затова вярвам, че децата, обучени чрез фургона, ще разкажат на родителите си тези важни уроци и така заедно ще постигнем нужната промяна“, казва Магдалена Малеева.

По думи на инж. Александър Дунчев – експерт към Югозападното държавно горско предприятие и един от инициаторите на каузата “Горичка в количка“, неговата мисия, освен съдействане с материали и идеи, е свързана и със стратегическа цел.

„Подобни инициативи са мечта за българските лесовъди-педагози. Чрез тях всеки един от нас – дете и родител, има шанс да помогне на гората да стане по-устойчива. Имаме намерение „Горичка в количка“ да достигне до много деца в България и този фургон с години да помага на българските лесовъди в обучението”, казва инж. Дунчев.

Обзавеждането на мобилния павилион е богато на интерактивни игри, съоръжения за садене, семена, дръвчета, както и образователни материали, съобразени с интересите на днешните деца. Всички игри и материали са направени, така че да провокират желание за експериментиране, за проследяване на ефекта и да инициират активни и последователни действия у децата с мисъл за бъдещето.

Те са създадени от Петя Димитрова и Жюстин Томс.

Павилионът е приказно преобразен и пригоден за целите на инициативата и най-вече, за да привлича интереса на малчуганите. Всички интериорни и екстериорни решения са направени от естествени материали, а на покрива има слънчев панел, като част от цялостната екологична концепция.

Оборудването е подбрано, така че децата да имат възможност да се потопят в среда за създаване на по-добро бъдеще.

Дизайнерското вдъхновение и мисъл към детайла предоставя на учениците вълнуващи изненади.

Подкрепа на инициативата идва от Националния доверителен екофонд, специално за целите на кампанията „Горите и климатичните промени – уникална образователна кампания за ученици“.

Вдъхновени от каузата, в инициативата се включиха пробоно следните личности и експерти:

Жюстин Томс и екипът на ABC design and communications,

Петя Димитрова и екипът на sluchka и ВАЯ

Technosun с фотоволтаик

Агенция Knowbox

“Цветята на Камен” със семена

Triony с изработка на обзавеждането на павилиона

Дизайнът на авторските картички с илюстрации на животните от планината са специално изработени от художника Петя Евлогиева.

За да се запознаете повече с инициативата, можете да посетите https://vkolichka.gorichka.bg/.

Всички материали могат да се свалят свободно от посочения сайт.