Гигантски градски термос, който пести от енергията за парно

Тази иновация на компаниите Veolia, Dalkia и шведския град Bor?s оптимизира значително енергийната ефективност на цялата градска отоплителна система.

Bor?s Energi och Milj?, общинската компания, която притежава отоплителната мрежа в града (тяхната Топлофикация), вече може да съхранява произведената в повече енергия и да я използва, когато има нужда от нея. Необходимостта от отопление варира през деня, в зависимост от слънчевата светлина и температурата навън. В някои периоди потребността от произведена от биомаса енергия е незначителна, а в други са необходими дори допълнителни бойлери. Системата за съхранение, създадена от компанията, е гигантски резервоар с вместимост 37 000 м3, който съхранява вече произведената енергия като гореща вода по време на периодите с ниско потребление. Когато се появи нужда от нея, водата се пуска по тръбите и отоплява сградите в мрежата.

Иновативното решение намалява зависимостта от изкопаеми горива и може да спести до 5 500 метрични тона емисии на парникови газове годишно. Представяш си колко по-хубав ще е въздухът във възползвалите се от новата система за съхранение градове и, респективно, колко по-високо ще е качеството на живот там.

Икономическата страна на въпроса също съвсем не е за пренебрегване, защото възможността да се запазва вече произведената енергия ще елиминира нуждата от построяване на нови и нови  отоплителни станции, които да посрещат увеличаващите се потребности на населението. Своеобразният термос в огромен мащаб може да бъде използван в хиляди градове и така замърсяването на въздуха ще бъде намалено много, много осезаемо.

Sustainia

Виж кои са 2-мата големи победители на Sustainia, а ето и за категории „Храна“„Мода“„Транспорт“ и „Образование“.

Следва: категория „Здраве“.

02 comments on “Гигантски градски термос, който пести от енергията за парно

 • Oleg , Direct link to comment

  Не се удивлявайте толкова много на нещо, което се ползва толкова отдавна…

  От поне 10 години подобни „акумулатори“ (наричат се буфери) се ползват в отоплителните системи, напр. за еднофамилни къщи. Идеята е точно както и в описаната от вас инсталация- подгряващата система затопля целия обем вода, и вече затоплена тя циркулира през радиатори и пр. отоплителни елементи. Дори и да има за известно време прекъсване на подгряването (напр. в пиролизен котел, за отопление на къща- едно зареждане осигурява гориво за 10-12-15 часа), да не се получи незабавно спадане и на температурата в отопляемите помещения. Буфера осигурява още известно време (в примера за къща- 4-5 часа максимум) достатъчно топла вода, която да поддържа температурата, докато котела бъде презареден с гориво.

  НО… Има една важна особеност- за да може да служи като топлинен акумулатор, целия обем вода трябва да се загрее до съответната температура. Не можеш да я попритоплиш криво-ляво, и после да искаш да „извадиш“ енергия за отопление от хладката вода.

  А колко енергия ще трябва за началното затопляне- припомнете си уроците по физика!

 • съхранение на стволови клетки , Direct link to comment

  Благодаря ви за тази новина. Надявам се да следите всичко все така подробно и да ни информирате. До сега не бях чувала за подобна кула, която да спестява енергията.Може би всяко едно населено място има нужда от една такава. Тогава цените ще са ниски, а и ще замърсяваме по – малко околната среда с вредните емисии, които отдаваме.Но сте прави и че икономическата страна на въпроса също е важен.

Comments are closed.