Горичка стартира кампанията „Климатичен вот 2021“

Горичка стартира информационна кампания „Климатичен вот 2021“.

Тя ще запознае българските избиратели с платформите и становищата на основните политически сили в областите, касаещи климатичните промени и свързаните с тях теми като енергетика, земеделие, социална политика, образование и други.

Въпросите ще бъдат отправени от младежи, които споделят интереси в областта на климата, а лидерите ще бъдат поканени да отговорят във видео формат, излъчен на платформата Горичка.

„Нашата цел е колкото се може повече хора да се запознаят с политиките, влияещи върху околната среда и актуалните програми на политическите сили. Това е често игнорирана тема, но ако погледнем отвъд глобалното ѝ значение, тя е важна за икономиката на местно ниво, за земеделието, за енергетиката, пазара на труда и редица други сфери. Няма да даваме оценка на отговорите или изявяваме открито своите фаворити, нека всеки избирател се запознае с това, което политиците планират и сам вземе своето решение“, заяви Магдалена Малеева, основателката на Горичка.

Покана за участие получиха партиите и коалициите, които според социологическите проучвания се очаква да са част от следващия парламент. Това са ГЕРБ-СДС, “БСП за България”, ДПС, „Има такъв народ“, „Демократична България“,  ВМРО, „Патриотична коалиция – ВОЛЯ и НФСБ“, „Изправи се! Мутри вън!“ и „Републиканци за България“.

Зададохме следните пет въпроса:

1.82 % от българите смятат, че климатичните промени са много сериозен проблем. Вие какво мислите? Споделяте ли това виждане? Кой би бил най-големият ви приоритет в климатичната политика на България, ако това зависи лично от вас? Може ли да споделите някое интересно или значимо решение, свързано с климатичните промени, което бихте искали да видите приложено в България?

2. Според вас кое е най-важното нещо, което ще направи българският енергиен преход справедлив? Как би изглеждала справедливостта в този преход?

3. Смятате ли, че в България все повече се говори за нов тип земеделие? Според вас дали може българинът да се изхранва с чиста храна, предимно от местно производство? Какви биха били първите стъпки, които правителството в България трябва да предприеме в тази посока, ако приеме този въпрос за приоритетен?

4. Как според вас биха изглеждали градовете на бъдещето – каква ще е мобилността, какви ще са най-разпространените услуги, какви ще са жилищата, каква ще е енергията, която ще се произвежда и използва, какви биха били отпадъците? И кое би било най-лесно и кое най-трудно за тази трансформация в България? Колко време според вас би отнела такава трансформация?

5. Какво бихте променили в образованието, за да се подготвят подрастващите за предизвикателства на бъдещето? Кои според вас ще са професиите на бъдещето?

За да бъде битката честна,  на политиците, които пожелаят да се включат в кампанията, ще предоставим отговорите по отделните въпроси на членовете на гражданския колектив към Горичка. С техните отговори, както и тези на политиците, ще можете да се запознаете на страниците ни в социалните мрежи.

Кампания е част от една по-дългосрочна инициатива на Горичка, свързана с със сътавянето на Зелена матура. Тази инициатива поетапно ще ангажира известни личности и журналисти със зелени теми, но нейната крайна цел е по-всеобхватно и задълбочено изучаване на теми, свързани с опазване на околната среда, смекчаване на климатичните промени и адаптиране към негативните последици от тях в предучилищното и училищното образование у нас.

Това беше и едно от предложенията на Горичка към плана за възстановяване и устойчивост на България, които в края на 2020 г. бяха изпратени до вицепремиера Томислав Дончев и компетентните институции.