Истинската цена на енергията – Анонимните климатици, еп. 9

Видео поредицата на Gorichka.bg „Анонимните климатици“, посветена на промените в климата, продължава с още един интересен гост – Юлиан Попов, който е старши политически съветник на Европейската климатична фондация, както и бивш служебен министър на околната среда и водите.

Основателката на Gorichka.bg Магдалена Малеева разговаря с Юлиан Попов по много теми, свързани главно с климат, енергетика и градско земеделие. Двамата обсъждат връзката между борбата за демокрация и климатичните промени, природният газ и въглищата, както и енергийната зависимост от Русия. Важна позиция, която съветникът на Европейската климатична фондация изразява, е, че природният газ не може да се счита за преходно гориво. „От икономическа и екологична гледна точка няма никакъв смисъл да се хвърляме към газа. Геополитическата зависимост от Русия, както и от други не особено демократични страни, превръща природния газ в нещо, от което е по-добре да стоиш настрани. Фактът, че само 3-4% от българските жилищни сгради се отопляват на газ е много добро конкурентно предимство на енергийната ни система“, казва в подкаста Попов.

Други важни теми в епизод 9 са истинската цена на ядрената енергетика и на енергията като цяло. „Вече изградената ядрена енергия е евтина, защото вече някой ни я е „подарил. Ако решиш обаче да построиш ядрена електроцентрала сега, особено след Чернобил и Фукушима, изграждането й ще бъде много, много скъпо, което оскъпява и енергията от нея. Вторият проблем е, че, за да построиш една ядрена централа, ти трябват поне десет години. Ние не знаем как ще изглежда енергийната система след десет години, тя може да се трансформира тотално за такъв период от време. Да хвърлим десетки милиарди за нещо, което ще получим след десетилетия, не е разумно като се има предвид, че в момента има други достъпни технологии“, казва още Попов.

Разговорът е насочен и към може би и най-важна тема според Юлиан Попов – енергийната ефективност. Обсъжда се и енергийната бедност, тъй като около 30% от българското население може да се причисли към тази категория. Неминуемо, говорейки по енергийни теми, се стига и до технологичния преход и въглеродната неутралност.

Освен горивата и енергетиката, двамата събеседници обръщат внимание и на земеделието и по-специално на неговите градски форми, споделяйки за различни примери.

Ако искате още от „Анонимните климатици“, можете да гледате и епизод 1, в който си говорим за гори, епизод 2, чиято тема са земеделието и храните ни, третия епизод, посветен на възобновяемите енергийни източници, епизод 4 на тема адаптация, епизод 5 с Апостол Дянков за влиянието на климатичните промени, разделения на част 1 и част 2 6-и епизод с участието на инж. Симеон Белорешки, който е посветен на енергийния преход в България, както и епизод 7 с Димитър Енчев, в който си говорим за енергийната промяна в България. Друг интересен епизод отново на енергийна тема е 8 с участието на Анна Димитрова – Ръководител на отдел „Енергийна политика, околна среда и иновации“ в EVN, както и един 100-те млади лидери в енергетиката, избрани от Световния енергиен съвет.

Абонирайте се за YouTube канала на ни, за да гледате първи новите епизоди!
Слушайте подкаста на „Анонимните климатици“ на anchor.fm.
Последвайте ни във Facebook.
Последвайте ни в Instagram.
Последвайте ни в Twitter.
Абонирайте се за нашия месечен бюлетин.