Промените в климата и зимата в България с Момчил Панайотов – Анонимните климатици, еп. 11

Видео поредицата на Gorichka.bg „Анонимните климатици“, посветена на промените в климата, продължава с още един изключителни интересен гост – доц. д-р Момчил Панайотов, който е председател на Българска асоциация по ски и свободен и екстремен стил и съосновател на Българска лавинна асоциация. Той е специализирал в Института за проучване на сняг и лавини в Давос, Швейцария и вече над 20 години извършва наблюдения на снега и снеговалежите в планините от гледна точка на лавинната безопасност. Темата, по която доц. Панайотов разговаря с основателката на Gorichka.bg Магдалена Малеева, логично, е свързана със снега. Двамата дискутират климатичните промени и влиянието им върху зимата и снега в България, както и дали има т.нар. изместване на сезоните. Обсъждат и как се отразява всичко това на лавинната опасност и ще можем ли да караме ски в планините ни след няколко десетилетия. Освен за зимата и снега, Момчил, който е доцент в Лесотехническия университет в София, споделя и от своя опит, свързан с влиянието на промените в климата върху горите.

Гледайте видеото, в което доц. Панайотов и Маги Малеева си говорят за сняг, дъжд през зимата, лавини, сезони, планини, гори и надежди за бъдещето.

Ако искате още от „Анонимните климатици“, можете да гледате и епизод 1, в който си говорим за гори, епизод 2, чиято тема са земеделието и храните ни, третия епизод, посветен на възобновяемите енергийни източници, епизод 4 на тема адаптация, епизод 5 с Апостол Дянков за влиянието на климатичните промени, разделения на част 1 и част 2 6-и епизод с участието на инж. Симеон Белорешки, който е посветен на енергийния преход в България, както и епизод 7 с Димитър Енчев, в който си говорим за енергийната промяна в България. Друг интересен епизод отново на енергийна тема е 8 с участието на Анна Димитрова – Ръководител на отдел „Енергийна политика, околна среда и иновации“ в EVN, както и един 100-те млади лидери в енергетиката, избрани от Световния енергиен съвет, и еп. 9 с участието на бившия служебен министър на околната среда и водите и настоящ старши политически съветник на Европейската климатична фондация – Юлиан Попов. Предпоследният ни епизод пък обръща поглед напред в бъдещето и с Богомила Трайкова разговаряме за постигането на въглеродна неутралност и поколенията, които идват след нас.

Абонирайте се за YouTube канала на ни, за да гледате първи новите епизоди!
Слушайте подкаста на „Анонимните климатици“ на anchor.fm.
Последвайте ни във Facebook.
Последвайте ни в Instagram.
Последвайте ни в Twitter.
Абонирайте се за нашия месечен бюлетин.